Ono što nas muči

Kad stara ljubav mira ne da

Motiv stare ljubavi koja ne jenjava nije prisutan samo u filmovima i delima kitnjaste književnosti. Zapravo, mnoge dame koje su u naizgled srećnim brakovima i vezama nose u sebi ranu koja nije zacelila, konflikt koji nije rešen, želju koja se nije ispunila, a sve to opisano dvema rečima: stara ljubav.
Mnogo je faktora koji utiču na to da neki partner iz prošlosti dobije epitet “neprežaljeni”, međutim, kada se saberu svi, da li je zaista bitno to što je bio lep, nežan, imao “ono nešto”, kada je gotovo? Zašto je tako teško nastaviti dalje?

-Životna situacija u kojoj je žena u “srećnoj” vezi-braku, a misli, želje, osećanja su još u bivšoj vezi, mogu se definisati kao zastoj. Kada je neko drugi u pitanju, mi lako uočavamo da je to problem koji treba hitno rešavati, čak možda jasno vidimo i kako se rešava – kaže psiholog Ljiljana Jerinić.

Ona ističe da kada smo mi sami u pitanju, dešava se da radije posežemo za mehanizmima odbrane, kontaminacijama, samoobmanama, produžavajući, čak “negujući” zastoj. Ako nam tada neko predoči da smo u zabludi, osećamo se ugroženo i uznemireno.

Međutim, zastoj “skupo” plaćamo, kaže Jerinić, jer za održavanje obmana, zabluda, pogrešnih uverenja, trošimo veliku energiju. Paradoks je da se najviše trošimo “ne radeći ništa”, “gurajući stvari pod tepih”.

ALI, JA NJEGA VOLIM!

Agonija ovog tipa nekada dosegne i dvocifreni broj godina, a uglavnom je pospešivana uticajima iz okoline, filmovima i knjigama sa tematikom o ljubavi koja pobeđuje sve, i posle 20 godina.

Naravno, dodajmo tome neku znatiželjnu drugaricu, energetskog vampira koji voli da se hrani tuđom patnjom, i eto nam kompletnog ličnog debakla i promašenog života.
Jer ljubav, sama po sebi nije patnja i odbijanje suočavanja sa sadašnjošću, a sve zarad gajenja neke uvele iluzije.

Natalija Dević, književnica ima o ovome decidiran stav:
– Gubljenje vremena u umišljenoj patnji, dolazi iz tvrdoglave ženske potrebe da ne oprosti sebi lako što nije uspela da ostvari vezu sa srećnim krajem. Ali, to je tuđi ideal. To znači i da takva žena ne voli više sebe, odbacuje ljubav i sve lepo što je proživela, a ne mrskog njega. Za mene, prošlost je i dalje deo mog života, koji je završio. Pa, ne nosim ni istu suknji deset godina! Što bi moje srce moralo da ostane vezano u mestu, ako mu tu više nije dobro?
Očigledno da je pozadina ovog stanja nešto sasvim drugo, a ne ljubav. Međutim, to je nemoguće objasniti ženi koja je nepokolebljivo fokusirana na prošlost i jednog muškarca, jer ćete gotovo uvek dobiti odgovor “ma ne razumeš ti to!”

Još gore će biti ako joj kažete da njen fantom praktično ne postoji, da je to samo predstava koju razvija i nadgrađuje, praveći od pomenutog muškarca bauka, jer i ovakav zastoj je jedan od mehanizama odbrane, a uloga mehanizama odbrane je način da se izbori sa frustrirajućim okolnostima i očuva samopoštovanje. U prevodu, “lako mi je da budem srećna u prošlosti, nego da tu sreću potražim u sadašnjosti”.

ALI, JA GA STVARNO VOLIM! ZAISTA!

Onda otpati. Istina, nije ljubav grip pa da se odleži za 10 dana, ali takođe nije ni demon koji nam ne da mira celog života.

Jer kada pređe u mazohizam, zastoj, odbijanje sadašnjosti, to više ljubav, to je mučenje.
Otpati. Plači. Zovi ga da razrešite šta imate. Ali pusti da izađe, nemoj gajiti u sebi emocionalni karijes koji će se na kraju proširiti na čitav organizam.

-Raširena je predrasuda da se bol kod raskida “leči” uskakanjem u novu vezu. Time ne samo da povređujemo tog nekog novog, nego i sebe, a ništa ne dobijamo. Emocionalno opismenjavanje uključuje i osvešćivanje stava da u novu vezu ulazimo tek kada smo staru spakovali u “muzej”. Ako to ne uradimo, imamo ovu konfliktnu situaciju u kojoj nismo uopšte u vezi, iako to formalno jesmo – savetuje Jerinić.

I ŠTA ONDA?

Kaže naš narod “sve će to doći na svoje”. Pokušaj da se mentalno nađeš u situaciji kada ponovo voliš, kada si voljena i kada je vaša veza realnost, realnost koja obećava, a ne tužno sećanje u izmaglici.

Patnja za bivšim je nepravedna prvenstveno prema nama samima, jer se očigledno obmanjujemo.
-Za građenje “Mi-konstrukcije” koja će biti zasnovana na obostranoj ljubavi, preduslov je da smo ušli u vezu razvezani od predhodne i zaokruženi kao ličnosti. Pošto je malo verovatno da će sama da prebrodi ovaj zastoj, potrebna joj je pomoć prijatelja koji su u stanju da je suoče sa problemom. U praksi se to obično ne dešava, jer su i prijateljice često se birale tako što imaju iste zablude, iste mehanizme odbrane. Razgovor sa terapeutom je, naravno, pravo rešenje – zaključuje Jerinić.

Pregura čovek mnoge stvari. On je samozaceljujuće biće u svojoj biti. Na primer, kada se poseče, priroda je uredila tako da rana sama od sebe zaraste. Postoje, dakako, nešto teže povrede, za koje nam je potrebna pomoć lekara. I one zacele.
Ostane tu i tamo koji ožiljak, ali bitno je da više ne boli. A i šta je čovek bez koje bore i ožiljka, kao dokaza da je radio, patio i voleo, da je živeo?

7 razloga zbog kojih muškarci u krevetu vole žene starije od sebe.

Među mlađim muškarcima ima mnogo onih koji vole seks sa ženom starijom od sebe. Zašto je to tako?

IGRA BROJEVA

Podrazumeva se da starija žena ima više životnog iskustva, pa samim i seksualnog. Mlađi muškarac u starijoj ženi vidi pravog seksualnog eksperta.

ZNAJU ŠTA ŽELE

Starije žene odlično poznaju svoje telo, tačno znaju šta žele, a ono što je najvažnije, ne stide se da to i pokažu.

OPUŠTENIJE SU
Opuštenije su i samim tim više uživaju u seksu, što je izuzetno uzbuđujuće za muški pol.

SHVATAJU ZNAČAJ SEKSA

Tačno znaju šta seks znači, i ne koriste ga da bi dobile nešto materijalno od mlađeg muškarca. Svesne su fizičkih i psihičkih dobrobiti seksa.

UŽIVAJU U ULOZI UČITELJICE

Uživaju u tome što igraju ulogu učiteljice seksa. Osećaju kada treba da budu dominantne, a kada treba partneru da prepuste glavnu reč. Umeju da naprave atmosferu, bez ustezanja će kupiti neku erotsku knjigu, seksi igračku…

POSEDUJU SAMOPOUZDANJE

Kad muškarac prepozna ženu koja je puna samopouzdanja, to na njega deluje izuzetno uzbuđujuće i stimulišuće.

MUŠKARAC ZNA NA ČEMU JE

Sa njima se zna na čemu ste, nema igara i igrica, taktiziranja i testiranja. Njima telefon ne služi za igranje mačke i miša. Tačno će dati do znanja šta želi od te veze, ona se ne plaši da će izgubiti partnera ako bude otvorena.

Kako da spasete napukli nokat

Negovani i lepi nokti nisu samo ukras već ostavljaju utisak da osoba koja ih ima pazi na svoj izgled. Nije retkost da u sred posla ili zbog nespretnog poteza rukom, nokat iznenada pukne. Ne morate uvek da ga isečete zajedno sa ostalim ili, pak, da dajete novac za manikir.
Sve što vam je potrebno je kesica čaja, pinceta i lepak za veštačke nokte. Prvo isecite maleni deo kesice čaja, tačno onoliki da prekrije naprsnuče. Istisnite malo lepka preko napuklog dela i pincetama pažljivo ga prekrijte komadom kesice. Ostavite oko sat vremena da se osuši, a potom turpijom izjednačite. Na kraju, namažite omiljeni lak, i naprsli deo se neće videti.

Pogledajte u videu ovaj vrlo jednostavan proces:

Šapni mi nešto seksi… Vodič za prljave razgovore u krevetu

Komplimenti će partnera natjerati da se više trudi, dok će instrukcije zajamčiti strast. Njih osim u krevetu možete iskoristiti kao predigru za vruće SMS poruke

Nemojte glumiti, prepustite se užitku
S godinama veze lako upadnu u rutinu, a izbaviti ih može “bezobrazno” šaputanje na jastuku. Međutim to ne znači da trebate glumiti nešto što niste. Ako se nešto čini dobro, jednostavno to partneru dajte do znanja uzdasima i riječima: “Da, nemoj stati” ili “Obožavam kad to radiš”. Te će riječi doći prirodno bez da se osjećate neugodno ili čudno.

Zavedite ga senzualnim glasom
Jednako kao s riječima, parovi se mogu poigrati i s tonom glasa. Žene uzbuđuju muškarci s dubljim i hrapavijim glasom, a muškarce pripadnice ljepšeg spola sa senzualnim i zavodljivim glasom. Stoga iskoristite svoju sposobnost oponašanja i unesite strast u krevet.

Dajte mu instrukcije
“Diraj me tu”, “Poljubim na vratu”, “Zatvori oči i uživaj” – ove instrukcije odlične su za oba partnera. Osim što pojačavaju užitak, olakšavaju partneru želju da vas dovede do vrhunca. Osim u krevetu, njih možete iskoristiti kao predigru i dan započeti vrućim SMS porukama.

Inspirirajte se erotskim pričama
Ako je parovima neugodno izmišljati seksi fraze, kao inspiracija mogu poslužiti erotske priče. Čitanjem naglas možete raspametiti partnera i pri tom ne morate sami izmišljati tekst. Najbolje je izabrati nekoliko djela erotske literature, označiti odlomke koji su vas se najviše dojmili i njima zavesti partnera.

Postavite pravo pitanje
Ako partner ne voli naređivati, svoje seksi zahtjeve može preformulirati u pitanja. Možete početi pitanjima “Kako ti se ovo sviđa?” ili “Želiš da ti radim…?” – to će vas natjerati da zamišljate što sve želite da vam partner radi. Vizualizacija jača osjetila i povećava šanse za orgazmom.

Komplimenti za veću strast
Komplimenti otvaraju mnoga vrata stoga ih nemojte zaboraviti u krevetu. Recite partneru koliko vam se sviđaju njegovi trbušni mišići, napomenite partnerici da volite njezine obline, njezin miris… Sve to razbuktat će strasti, opustiti partnera i natjerati ga da se još više trudi, piše Women’s Health.

Da li ste znali za ovih 29 činjenica?

Odrasli koji jedu čokoladu pet puta nedeljno mršaviji su od onih koji je ne jedu tolikočesto.

Konzumiranje zelenog čaja može poboljšati pamćenje, usled čega mozak može usvojiti višeinformacija odjednom.

Sedenje u trajanju od 11 ili višesati dovodi do prerane smrti.

Miris žalfije može ukoniti osećaj tuge i uznemirenosti.

Izražavanje zahvalnosti izaziva osećanje sreće i smanjuje depresiju.

Majke koje su bile aktivne tokom trudnoće rađaju bebe sa razvijenijim cerebralnim sposobnostima.

Đumbir je prirodni lek zastomačne probleme, jer smanjuje bolove i potpomaže varenje.

Vagina se u trenucima zavođenjaproširi i do 200 posto.

Redovno vežbanje u mlađim godinama može da unapredi rad mozga u starosti.

Kada čitamo sa ekrana pamtimo manje nego kada čitamo sa štampanog materijala.

Konzumiranjem namirnica kao što su paradajz i krompir možemo smanjiti osetljivost na sunčeve zrake.

Kada mokrite u bazenu, hlor se meša sa urinom i stvara štetne materije kojemogu da utiču na srce i pluća.

Na sporost i impulsivnost utiči isti geni – tako da možete da zahvalite roditeljima na tome.

Svakog dana, naša kilaža varira u zavisnosti od količine vode koju smo uneli u organizam.

Konzumiranje čokolade potpomaže sjaju kože – njeni antioksidanti potpomažu cirkulacijukrvi i štite kožu od šete koja može nastati pod uticajem UV zraka.

Sunčanje ujutru potpomaže gubljenjekilograma.

Konzumiranje jaja može da poboljša reflekse; ona sadrže amino kiseline kojedoprinose bržim reakcijama.

Masažom ožiljaka se oni brže uklanjaju negobilo kojim uljem ili losionom.

Ljudima je teže da odgovore na poruke kada lažu.

Muškarci su zaboravniji od žena.

Fotografisanje ometa naše sećanje o određenom događaju.

Banane izazivaju nadutost ustomaku.

Boravak u prirodi povećava osećanje sreće.

Konzumiranje previše šećera može učiniti PMS još neugodnijim.

Usled zabrinutosti ljudima osećaju neprijatne mirise.

Ako u kupovinu idete u štiklama, potrošićete manje.

Stres može prouzrokovatipogoršanje alergijskih reakcija.

Kofein pomaže u borbi protivglavobolje.

Konzumiranje ovsene kaše proizvodi serotonin, što smiruje mozak i poboljšava raspoloženje.